Foredrag

heibergs.dk

Mine møder med familien Heiberg ...


I Fredensborg Husholdningsforening er der i Lindehuset onsdag d. 19. september kl. 19:00 et foredrag om familien Heiberg, som aftenens foredragsholder – i hvert fald i starten – havde mange ufrivillige møder med. Det handler om det berømte firkløver: Peter Andreas, Thomasine, Johan Ludvig og Johanne Luise, som i godt 100 år dominerede dansk åndsliv. Og som den dag i dag stadig fascinerer.

Den 6. februar 1800 måtte Peter Andreas Heiberg (1758-1841) for stedse som landsforvist forlade Danmark. Dette var kulminationen på flere års konflikter med enevoldskongen og hans embedsværk, fra hvem han havde fået stribevis af advarsler og bøder for ytringer i skuespil og viser. Mest kendt er nok strofen: "Ordner hænger man på idioter''.

Landsforvisningen havde store personlige omkostninger for Peter Andreas Heiberg. Han genså aldrig Danmark, og måtte ydermere acceptere en skilsmisse fra sin hustru Thomasine (1773-1856). Hun havde kort før landsforvisningen forelsket sig i den svenske baron Gyllembourg. Bruddet mellem de to ægtefæller var meget bittert, og Thomasine måtte fraskrive sig retten til at opdrage sønnen Johan Ludvig (1791-1860). Thomasine debuterede som 54-årig som forfatter, og hendes hverdagshistorier var i samtiden meget læste og populære.

Sønnen Johan Ludvig slog tidligt sit navn fast som dramatiker og skrev en række meget populære synge- og lystspil (Elverhøj bl.a.). Han var en overgang direktør for Det kgl. Teater og giftede sig med sin tids kendteste og mest beundrede skuespillerinde, Johanne Luise Pätges (1812-1890).

Det er disse mennesker, foredraget vil give et indtryk af, sådan som Peter Heiberg har lært dem at kende ved mange mærkelige sammentræf – og ikke mindst ved et navnebroderskab til Peter Andreas Heiberg.